Seo Backlink Nedir?

Arama motoru optimizasyonu, online pazarlama yöntemleri arasında sıkça kullanılan çalışmalardan biridir. Online proje sahiplerinin oluşturduğu web sitelerinin ya da sayfalarının arama motorlarında konuyla direkt ilgili kişiler için kolay ve hızlı ulaşımını sağlar. Oluşturulmuş olan web sitesini anahtar kelimelerle arama motorlarında aratan bireyler, ihtiyaçları olan siteyi üst sıralarda rahatlıkla bulabilirler.

Kendi içerisinde oldukça ayrıntılı ve stratejik birçok süreçten oluşan arama motoru optimizasyonu, proje sahipleri web sitelerini veya sayfalarını arama trafiğinde en yüksek tıklama sayısına ulaştırmayı hedefler. Bu çalışmalar üzerine iyi düşünülmüş birçok farklı aşamadan oluşur.
SEO çalışmaları page off (site dışı) ve page on (site içi ) olmak üzere iki başlık altında toplanır. Site optimizasyonları, çoğunlukla site içinde yapılan çalışmalar olarak algılansa da, site dışı çalışmalar, pazarlamanın verimini ve kalitesini artırmak için oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

Site dışı optimizasyonlarda, tercih edildiğinde yüksek oranda etkiye sahip olan yöntemlerden biri Backlink’tir. En çok kullanılan arama motoru olan Google 2016 yılında backlink çalışmasının sıralama faktörleri arasında önemli bir etkiye sahip olduğunu açıklamıştır ancak risklidir. Çünkü Google’da Penguen Algoritması adı verilen, doğal olmayan satın alınmış backlinkleri tespit etme yöntemi bulunmaktadır. İyi bir siteden satın alınmış ve doğal olmayan backlink, Google’ı kandırmak olacaktır, bu da arama motorunda güvenilirliği sarsacağından sıralamayı alt seviyelere taşıyacaktır.

Backlink Nedir?

Türkçe anlamı geri linktir. Online proje sahiplerinin web sitesi veya sayfaları için doğal ya da doğal olmayan yöntemlerle almış olduğu bağlantılardır. Alınan bağlantıların backlink sınıfına girebilmesi için kaliteli sayfalardan alınması gerekmektedir. Geri linkler başka web siteleri, forum, blog veya sosyal medya sitelerinden sağlanabilir. Arama motorları bir sitenin almış olduğu backlink sayısı ne kadar fazlaysa, arama trafiğinde o siteyi üst sıralara çıkarmaktadır. Ancak bu yöntem hacklink yöntemi ile manipüle edilmiş, spam ağırlıklı optimizasyon çalışması yapanlar arama motorları tarafından tespit edilip web sitelerine ceza verilmeye başlanmıştır.

Backlink Türleri Nelerdir?

  • Doğal backlinkler: Bu linkler, sitenin içeriğini beğenen kişiler tarafından, direkt içerik sayfasına yönlendiren doğal linklerdir. Blog sitelerinden gelen linkler, Google için önemli bir yere sahiptir. Özgün ve kaliteli içerik paylaşan sayfaların, diğer internet sayfaları tarafından kaynak olarak gösterilmesidir. Doğal backlink almak için; popüler ve yüksek hacimli içeriklerin paylaşılması, içeriğin eksiksiz ve güncel olması, doğru kişilerin paylaşmış olması gerekmektedir.
  • Nofollow linkler: Backlink koduna Nofollow komutu eklenerek uygulanan bu linkler, Google’a ve diğer arama motorlarına, linkin takip edilmemesi gerektiğini belirtir. 2019 yılında Google Nofollow özelliğini tanıtmıştır. Ancak Google arama algoritmasında, PageRank değerini içermeyen bu özellik, arama trafiğinde üst sıralarda yer alınmasına yardımcı olmamaktadır.
  • Dofollow linkler: Backlink koduna, Dofollow komutu eklenerek uygulanır. Arama motoruna link veren siteye PageRank değerinin uygulanabileceğini belirtir. Bu durumda arama motorları, link veren sitenin takip edilmesi onayını almış olacaktır.
  • Sponsorlu veya ücretli linkler: Backlink koduna sponsored komutu eklenerek uygulanır. Ödeme yapılarak gerçekleştirilen bu linkler, Google’ın site yönergesini ihlal etmektedir. Tespit edilmesi durumunda arama motorlarında link alan web sitesinin bir daha hiç bulunamayacağı kadar ciddi ceza uygulamaları vardır.
  • UGC bulunan linkler: UGC kullanıcı tarafından oluşturulan içerik anlamını taşır ve forum, blog yorumlarından gelen linkleri ifade eder. Backlink koduna UGC kodu eklenir.
  • Yüksek otoritesi bulunan linkler: Google algoritmasında her backlink eşit değildir. Bazı linkler daha güven verici sayılmaktadır. Bu linkler, Google’ın güven kazanmış sitelerinden gelen linkleri temsil etmektedir.
  • Doğal olmayan linkler: Zararlı ve riskli linklerdir. İnternet projesine sahip web sitesinin Google arama trafiğinde sahip olduğu sıralama sayısına, olumsuz etkilemektedir. Nofollow veya sponsorlu kodlarla işaretlenmemişlerdir. Düşük kaliteli dizinlerden veya footer linkleri şeklinde açıklanabilmektedir.

 
 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir